Skip to content

Stadsfront

Stadsfront

Kampen. Een stad met één van de meest schitterende stadsfronten van Nederland. Een oude stad vol charme en bruisende energie. Of je nu komt voor een dagje cultuur, culinair genieten of een gezellige avond, Kampen heeft het allemaal. Op loopafstand. Bovendien sta je vanuit het hart van de stad in slechts 5 minuten bij ons prachtige strandpaviljoen.

Geschiedenis

De oude Hanzestad Kampen is wellicht een klein vlekje op de kaart, maar kent zeker een belangrijke rol in de geschiedenis en beschikt over een rijk verleden. Hoewel Kampen pas voor het eerst in 1227 genoemd werd, moet de stad in de tweede helft van de 12e eeuw al zijn ontstaan. Rond 1150 vond men namelijk de eerste houten bebouwing op de plek van het huidige Kampen.

Tot ver in de 19e eeuw werd de stad omgeven door muren, poorten en grachten. Waar deze muren en wateren voorheen als verdedigingsmechanisme dienden, zochten mensen elkaar hier steeds meer op in hun vrije tijd. Onder leiding van N. Plomp onderging de stad vanaf dat moment ook een metamorfose. Zo werd er bijvoorbeeld plaatsgemaakt voor pakhuizen en luxe woningen. In eerste instantie was het waterstaatsclassicisme daarbij de overheersende stijl, maar later zagen we ook steeds meer andere (neo-)stijlen. In de 20ste eeuw is zeker veel verdwenen en vervangen, maar toch bleef de eenheid van het IJsselfront bestaan. Het aanzicht van de stad behoort daardoor nog steeds tot één van de mooiste van Nederland.

Kampen is gelegen aan de benedenloop van de IJssel, nabij de uitmonding in het IJsselmeer en het Keteldiep. Dankzij deze gunstige ligging aan de druk bevaren handelsroute tussen de Zuiderzee en de Rijn, wist Kampen zich vroeger al snel te ontwikkelen tot een welvarende handelsstad. Het groeide zelfs uit tot één van de machtigste en meest toonaangevende steden van Noordwest-Europa. Het verzanden van de IJssel maakte vanaf de 15e eeuw helaas een einde aan deze voorspoed. Omstreeks 1600 werd de productie van laken een belangrijk alternatief voor de verdwenen handel. In de 19e en 20e eeuw werd bovendien ruimte gemaakt voor nieuwe activiteiten.

Kampen werd vanaf deze periode ook wel bekend als sigarenstad, garnizoensstad of studentenstad. Tegenwoordig is Kampen een moderne en dynamische stad waar de rijke historie volop terug te vinden is. Zo telt de stad bijvoorbeeld honderden monumenten en behoort Kampen tot slechts één van de twee Nederlandse steden waar nog drie stadspoorten te vinden zijn.